6 år..

25% av mitt liv har jag spenderat med Björn. Inte konstigt att man blir less ibland! Idag är det 6 år sen vi blev ihop, och det är även våran förlovningsdag. Och hur firar vi det då? tänker ni (eller kanske inte..) Vi tänkte beställa pizza och kolla film. Vi ska nog fira lite mer sen, med att åka till luleå/haparanda och bo en natt på hotell och gå på ikea. Men det blir nog först efter vi flyttat. Då ska Edvin sova borta, hos mamma och pappa för första gången också. Är redan helt nervös för det. Men då kommer han vara 7-8månader, så det kommer nog gå jätte bra. Bara han börjar sova lite bättre på nätterna. Han sov ju jätte bra här ett tag, men nu verkar han vara inne i en utvecklingsperiod igen och äter dåligt, och sover oroligt. Och han har blivit så himla duktig på det "fin motoriska", jätte duktig att ta saker med pincettgrepp, allt han kan hitta. Han har också börjat ställa sig upp med stöd. Min lilla fina älsklingsgubbe.

Och en annan intressant sak är att jag ska bli moster i april/maj nästa år. Det trodde jag ju inte skulle hända inom närmsta framtiden. Roligast är det väl för Edvin att få en kusin i lagom ålder. Det kommer ju bara skilja ett år, och det är ju kul när han blir lite äldre.

Prutt prutt

Jag städar..

Eller åtminstone tror Björn att jag städar. Idag ska det komma nån kille och kolla på vårat hus. Så det måste städas i ordning. Det är inte så stökigt egentligen, men lite plock i badrum och kök är det ju alltid. Och både barn och hundleksaker i varje hörn (som jag plockar upp 14 ggr per dag redan), och så dammsuga och skura så det luktar gott och inte bebis bajs.

Känner mig pigg fast jag bara sovit 4 timmar. Jag tänker alldeles för mycket på kvällarna. Och sen hade jag en liten gosse här som var lite jobbig igår och i natt. Han hade störts varje gång han somnat på dan, och inte fått sova ordentligt så han var så övertrött på kvällen. Idag ska jag se till att ha lugn och ro här när han ska sova. Igår var vi ju och åkte bil just när han annars brukar sova på förmiddagen, då vaknade han ju när vi tog ut han ur bilen.

I oktober flyttar vi in i vårat nya hus, det ska bli spännande. Vi har mycket att planera innan dess, fönster ska beställas och garageport, och sen så ska Björn ta ledigt i samband med flytten så han kan måla om och greja. Jag har också lite små projekt att göra innan vi flyttar in.

Hoppas vi får sålt det här huset snart så jag kan släppa det och tänka framåt.

Fan nu kom Björn, får låtsas torka bordet.. Hej!

Bloggdags..

Har inte blivit så mycket uppdatering.. Har beställt en overall till Edvin ändå. En didrikson tucky. Den kostade lika mycket ny som en begagnad reima skulle kostat. Men till nästa år blir det nog en reima. Jag tror ju han ändå mest kommer ligga i vagnen i år. Han är ju inte så gammal 8-13 månader ungefär. Han kanske inte ens kan gå, och jag kommer ju inte direkt sätta honom i en snödriva. Det blir ju mycket vagn och pulkåkande när vi ska ut med hundarna.

Så är vi husägare också, eller snart. Känns bra, men jag känner att jag inte riktigt kan glädja mig åt det förrän vi sålt det här huset. Det hänger som ett orosmoln över mitt huvud.

Vi kommer ha mycket att göra när det är dags för flytt, tapetsering, lägga golv, byta garageport osv.

Orkar inte skriva så mycket mer idag..

Flytta!

På onsdag ska vi och skriva på papprena på huset! Spännande, nu måste vi bara få sålt det här också.

Vi har också varit och köpt en ny bilbarnstol till Edvin idag, 3000spänn! Dyrt, men förhoppningvis är den värd det. Har lagt ut vårat babyskydd på annons med, så man får ju tillbaka lite pengar där.

Det ena och det andra..

Äntligen är helgen över, och imorgon börjar Björns ledigvecka, det är mycket roligare att vara hemma båda två, eller alla tre då. Edvin har blivit en jäkel på att sätta sig upp. Han vänder sig blixtsnabbt nu också från sida till sida, och snurrar runt och sätter sig upp, och ställer sig i krypställning, och sätter sig igen. Han kan nästan krypa nu. Eller det är på god väg att bli riktiga krypningar. Han har sin egen lilla variant än så länge när han ställer sig i krypställning, sen skjuter han ifrån med knäna, men glömmer armarna, så det blir en dykning rakt ner i sängen, och när han ligger där platt så drar han upp benen och armarna så han står i krypställning igen, och så börjar han om. Och det går ganska snabbt för honom att komma framåt. Han ser nästan ut som en mask, eller inte, men typ.

I torsdags var ju visningen på huset vi lagt ett bud på, och ännu i fredags så hade ingen annan lagt bud, och förhoppningsvis gör ingen annan det, och mäklaren hör av sig snarast. Har drömt massa drömmar om att nån kommit och lagt bud på en miljon och sånt. Spänki spänki..

Jag har blivit medlem på tradera, för jag tänkte ev försöka buda hem en reima overall eller nåt liknande därifrån. Jag känner inte riktigt för att spendera 1000kr i år på en overall, speciellt inte när han mestadels kommer ligga i vagnen. Nästa år är en helt annan sak när han kan gå och vara ute och leka i snön, och då kanske man också kan köpa en overall han kan ha två säsonger.

Frågan är ju vilken storlek man ska köpa? Jag tänkte först 80, det är ju för 1 år, och det fyller han ju i mars. Men har läst att reima är stora i storlekarna så då blir det väl en 74. Men om jag köper nåt annat märke så vet jag inte vad jag ska köpa för storlek då. Jag vill ju att han ska ha en bra overall för han kommer ju ändå vara ute och åka i pulka när jag är ute med hundarna och sånt, har en fleeceoverall som jag tänkte han kan ha när han ligger i vagnen, lite mjukare och mysigare. Har hittat en fin reima, begagnad, på tradera och budet låg nu på ca 100kr, och det är ju helt ok. Det var två barn som haft den innan, men hur mycket slits dom av barn som är under 1 år? Inte speciellt mycket skulle jag tro. Den såg jätte fin ut.

Ska spana vidare..

Inte sova..

Testar ladda upp bild från mobilen.. Säkert dålig kvalitet. Den här togs igår kväll när min lilla älskling bara ville sitta och leka, inte sova. Försökte lägga honom några gånger men snabbt satte han sig upp igen. Då har han sovit länge på förmiddagen idag istället.

Lördag..

Usch vilken jobbig morgon. Edvin vaknade kl 05.53. Han åt och sen låg han i sängen och lekte och jag halvsov.. Jag borde egentligen klivit upp med honom då, för nu blev det jätte konstigt med hans ordinarie mat och sov schema. Han somnade väl om strax efter 7 och vi sov till halv 9. Knappt att jag orkade öppna ögonen då heller. Tror det är tröttheten från förra nattens vak som kickat in. Det räcker som inte med 6 timmars sömn för att ta igen det man förlorat på en hel natt. Ska snart sätta Edvin i vagnen sen ska vi ut med vovvarna en liten sväng. Dom har nyss fått mat, och nu ska jag ge medicin till Ruffsan. Det blir nog en tidig kväll ikväll. Hoppas tiden går fort till Björn kommer hem!

Fy för potatis..

Har kämpat på i två månader med att få Edvin att äta potatis. Blandat med smör och bröstmjölk, och trots att det varit kanske 1/10 potatis i blandningen så har han nästan kräkts varje gång han fått det i munnen. Han får kväljningar och allt möjligt. Inte så roligt att mata honom med det då var och varannan dag. Jag har försökt ge den med mycket smör, med eller utan bröstmjölk, burkmat med potatis i, potatis blandat med morot, men inget har gått ner. Så jag tänkte att det blir nog gröt resten av livet för honom. Men innan jag gav upp köpte jag några burkmat med pasta i istället. Så idag fick han några skedar köttfärssås och spaghetti, och först gjorde han ju lite grimager (men det gör han ju oftast vid nya smaker), men efter några skedar verkade han tycka att det är helt okej, och åt upp allt jag hade värmt. Sen fick han äpple och katrinplommonpuré för han varit så duktig. Så nu känner jag att jag ger upp det här med potatis ett tag, han får äta annat och vänja sig vid andra smaker så kommer nog det där med potatis också gå ner i sinom tid, ingen panik. Imorgon blir det lite mer spaghetti och köttfärssås till lunch för gossen alltså.

Han har börjat äta två portioner gröt på kvällen! Sen ser magen ut som han svalt en fotboll, men han sover gott efter det iallafall.

Ska gå och lägga mig nu, har ju inte sovit nåt i natt.

Bilstol..

Nu har vi en acta graco logico s, men den börjar den lilla snorisen växa ur.. Så det är dags att tänka på att införskaffa en ny. Vill ha en som man kan luta bakåt så inte huvudet åker fram när han sover. Har kikat lite på acta graco duoflex, cosmic comfort, britax secura, och maxi cosi mobi.. Det är ju som en jungel och jag känner mig helt vilse... Dom är ju inte så jätte billiga heller, men det är ju inte så stort problem egentligen, det viktiga är ju att den är bra...

Bloggrundan..

Har just avslutat min utökade bloggrunda för andra gången för kvällen.. Gu så långsamt jag har! Borde gjort köttbullar som jag tänkte, istället sitter jag här och har tråkigt. Björn kommer hem från jobbet lagomt till läggdags för mig, så det är ju inte så mycket att hurra för.

Idag började vi medicineringen av Ruffsan mot addison. Veterinären sa att värdet efter testet borde för en frisk hund ligga någonstans mellan 140 och 440, och Ruffsan hade 68, men för att klassas som addisons så skulle dom ha under 40. Så det var ju lite luddigt, men veterinären i gammelstad trodde ändå att det var det. Och det innebär en livslång medicinering med kortison/medicin som stimulerar kortisonproduktionen, beroende på om hon har dåligt kortison produktion eller ingen alls. Nu ges båda medicinerna i en månad drygt, sen är det nya tester och sånt. Det känns så tråkigt! Har läst mycket om addison, och tydligen kan det vara jobbigt innan man fått rätt dos och rätt medicin, mycket prover hit och dit, men när man väl hittat en balans så ska det inte vara några problem så länge dom får medicinen..

Idag har Clinton träffat en samojed tjej, jag tror han blev kär.. Och sen har han varit ute och jagat bärplockare.. Jag låtsades som han inte var min och ropade bara på Ruffsan..

Gaagaagiiiiiii

Det är så roligt nu när Eddan börjat snacka lite så det låter som ord, inte bara läten. Först hade han sin pruttfas i en vecka, han gjorde bara pruttljud med munnen och dreglade kopiöst, och efter det så blev det lite mer tyst den kommande veckan när han hela tiden gjorde en grimage, och frustade samtidigt.. Och den gjorde han både när han blev arg och glad, och efter det kom babblandet igång. Gagagaga daadadada, det snackas hela dagen lång.

Tand 3 är på väg också. Tror det är den vänstra tanden i överkäken. Han har sovit jätte bra sen tand nr 2 kom, och i går på morgon kvisten och hela den här natten har han sovit jätte oroligt och bara varit grinig och gnällig. Så den här dagen har inte varit rolig. Jag har varit så trött.. Det har bara varit gnäll och grin hela dagen. Hoppas tanden kommer upp så vi får lite lugn och ro och en glad kille igen.

Ska lägga in två bilder.. eller 4..

Pruttungen..



Nya grimagen..



Vapen och dockor..

Jag har inte tänkt låta Edvin leka med pistoler, och vapen. Det finns ingen anledning för honom att leka krig eller nåt liknande. Jag kan inte överhuvudtaget förstå varför små barn ska leka att dom dödar andra människor. Svärd är en annan sak tycker jag, det har mer med fantasi att göra. I var och varannan bok så kommer ju en prins med svärd och ska rädda prinsessan. Så det må vara. Men i princip alla andra vapen kommer inte komma innanför våran dörr. Dom ska inte lära sig att leka krig och att dom dödar någon innan dom ens förstår vad det innebär. Krig är en fruktansvärt hemsk sak, alltså inget jag vill att mitt barn ska leka.

Och till leksaksdebatt nr två. Varför skulle inte en kille kunna leka med dockor? Jag tänker då definitivt köpa en docka till Edvin. Tycker det är bra om pojkar också leker lekar att dom tar hand om en bebis. Varför skulle sånna lekar bara vara för flickor? Jag tycker man i allmänhet ska sluta placera in små barn i flick och pojk fack. Oavsett om man är pojke eller flicka ska man ha tillgång att leka med både bilar, dockor eller vad det nu kan vara. Hur ska barnet annars veta vilka leksaker han/hon helst leker med om föräldrarna bestämmer åt dom.

Jag vet ett par som har en pojke som är jämngammal med Magdalena, och när dom var mindre 2-3år, så hade Magdalena en dockvagn och en pippidocka som den här pojken älskade att leka med. Han körde runt alla möjliga saker i dockvagnen, och tyckte det var jätte roligt att leka med pippidockan. Men hans föräldrar vägrade köpa en docka åt honom bara för han faktiskt är kille. Så han fick bilar och sånna leksaker. Men varför inte köpa något som barnet uppenbart tycker om att leka med? Man blir lite irriterad..

Mix?

Varje kväll lägger jag mig i sängen kl 23, och varje kväll kl 23 spelas samma låt på mix megapol av lena ph och orup. Varför?

Ångest..

Veterinären ringde igen efter hon pratat med djursjukhuset, dom tyckte vi skulle testa Ruffsan för addison, eftersom hon tydligen hade ovanligt låg halt kortison. Addisons sjukdom är alltså att kroppen producerar för lite/inget kortison. Det är samma test som man gör för cushings (kroppen producerar för mycket kortison). Och först efter det resultatet kommer vi väl antagligen åka och göra biopsi på både lever och mjälte.

Stackars Ruffsan.. Det känns som att det är kört. Alla sjukdomar man kan ha i både lever och mjälte är ganska allvarliga, och addisons är inte så rolig sjukdom den heller. Det känns bara så jobbigt och hemskt att Ruffsan kanske kommer dö. Hur ska jag klara mig utan henne? Det gör ont i hjärtat bara tanken på att hon inte kommer vara hos mig varje dag. Hon har ju varit min bästa vän i 7 år, har knappt varit ifrån henne en enda dag. Det som känns mest jobbigt är att man kanske måste ta beslutet att avliva sin allra käraste kompis. Jag tror jag skulle kunna hantera det bättre om hon helt enkelt bara somnade in. Men att ta beslutet att döda sin egen hund känns så fruktansvärt. Jag vet ju hur jobbigt det är när ens djur dör, jag vill aldrig behöva uppleva det igen! Visst om hon vore gammal, men hon har ju precis fyllt 7 år. Jag har sagt åt henne att hon måste leva minst 7 år till. Men innerst inne har jag aldrig trott att Ruffsan kommer bli så gammal. Kanske för att jag aldrig fått ha ett djur i "full tid", utan dom har blivit sjuka i ung ålder. Molly hade inte ens fyllt 4 när vi var tvungna att ta bort henne, och Dibbe var inte speciellt gammal han heller, han var också kring 4 år. Han skulle vara 7 år nu, som Ruffsan.

Ruffsan som är så snäll och klok, det är så roligt att prata med henne för det känns precis som om hon förstår vartenda ord man säger. Och hon är så duktig på att själv göra sig förstådd.

Jag vet att det inte alls är säkert det kommer gå så dåligt som jag tror.. Men hur ska jag klara mig utan henne? Hon har funnits hos mig i alla jobbiga stunder jag behövt gå igenom. Jag önskar jag kunde göra nånting.. Bara hon blir bra.. Bara det inte är nånting allvarligt..

Lilla Ruffsan..

Fick tillbaka provsvaren idag, och det var som tur var inte cushings, men däremot är det nåt fel på hennes lever. Så vi måste åka till gammelstads djursjukhus och göra en biopsi på levern. Tills vidare ska hon äta speciell lever kost..

Dags att uppdatera..

Känner mig väldigt omotiverad att blogga. Vet inte riktigt varför. Har en massa att skriva egentligen. Här kommer en något förkortad version.

Ruffsan har varit hos veterinären för mer prover, svar kommer på torsdag.
I lördags var det dop för Edvin, det gick väl ganska bra förutom att han gallskrek så fort orgeln började spela.
Vi har lagt bud på ett hus, som vi förhoppningsvis får köpa.

Annars är det lugna puckar här hemma.


Dopet


4 generationer

Utveckling..

Det är så roligt att vara hemma med Edvin, varje dag händer det nya saker. Han verkar ha kommit i en utvecklingsfas för de senaste dagarna så har det hänt jätte mycket förutom att han nu kan sätta sig upp själv när från liggandes på mage. När han ligger på rygg händer det inte mycket (förutom att han vänder sig till sida eller mage), då ligger han bara och håller i sina käraste ägodelar, fötterna. Men när han ligger på mage händer det grejer, speciellt när han ligger i våran säng, han "kryper" runt i hela sängen och har nu då börjat sätta sig upp, men han kan ju inte sitta allt för länge så tippar han, och så sätter han sig igen.. Dessutom har han börjat komma när man ropar på honom, och följa efter en vart man går. Han sträcker sig mot oss när han vill bli upplyft, och massa andra saker som hänt bara de senaste dagarna. Djuren gillar inte att han börjat följa efter dom var dom än går i sin gåstol. Han är så fin min älskade son! Och han är så söt med sina två minitänder..
Alltid nåt projekt på gång..

Framsteg.. Och tråkigheter..

Nyss satte sig Edvin upp själv i sängen. Jag la honom på mage i sängen, och plötsligt så satt han upp. Då tänkte jag att han kanske legat på sina ben så han kunde slänga sig upp på nåt sätt. Så jag la honom raklång på mage i sängen igen, och då satte han sig upp direkt. Vet inte riktigt hur han lyckas..

Och så till tråkigheterna.. Ruffsan är sjuk. Jag ställde själv diagnosen cushings, och Björn fick komma hem från jobbet för att gå med henne till veterinären. Dom tog massa prover och Björn frågade om det inte kunde vara cushings, men det sa dom att det verkligen inte är. Men sen när dom fick resultatet av provtagningen så hade dom sagt att det verkar som det är cushings ändå. Så på tisdag så ska hon dit för att fastställa diagnosen med 4 st tester, var 3:e timma. Och om det nu är cushings så måste hon äta cellgifter resten av livet. Det låter väl lite mer hemskt än vad det är vad jag förstått. cushings innebär att hunden inte kan göra sig av med kroppens egna kortison, och samlar på sig det. Och att det visade sig nu var ju att hon fått en spruta kortison och ätit kortison tabletter några dagar. Nu ser hon ut som en tunna för hon har så mycket vätska i kroppen. Min lilla älskling...

Edvin 5 månader!

Glömde nästan bort att Edvin blev 5 månader idag. Hur ska detta sluta? Vad är jag för mamma egentligen? Kommer jag komma ihåg hans födelsedag? Frågorna är många, men svaren så få och luddiga.

Tand nummer två har dykt upp idag. Vi har fotat hundarna. Det blev många fina bilder. Edvin blev dock mosad av Clinton i processen, men det är sånt som händer. Det hela var Björns fel. Edvin låg på gräset, och Clinton ställde sig upp just när jag skulle fota, och Björn sträckte sig mot Clinton och skulle ta bort honom, och då så slängde sig Clinton ner på sida på marken, bara det att det inte var mark utan Edvin som låg där. Ingen skada skedd, men en lite lätt chockad unge. Han ser inte platt ut heller som tur var. Men det här är nog inget jag bör säga till mamma, då kommer hon tvångsomhänderta Edvin.

Lite bilder..

Sitter själv.

Rufus bactilus

Clinteklant

What to do today?

Köket behövs städas. Det har blivit ett katastrofområde sen jag bakade. Blev så deppad när det gick åt helvete så jag orkade inte städa bort allt då. Idag kommer Sandra hit, vi ska fota hundarna. Hade behövt gå på stan och köpa ett blått band till dopklänningen, och lite servetter, och kika efter ett par byxor till mig. Men jag vet inte om jag orkar börja åka på stan. Är lite sugen på att göra lasagne idag, så kanske det blir det. Vi hade behövt åka på röda korset och lämna alla säckar med barnkläder. Edvin har ju fått flera säckar kläder av mina kusiner, och jag har gått igenom och tagit det jag vill ha, och resten skulle jag slänga, men jag tycker det är bättre att lämna till röda korset.  Edvin sitter och speglar sig i ugnen. Nu ska jag nog passa på att gå och lägga mig en stund till.


Ny kapsyl..


Köpte en ny mössa på jukkasjärvi marknad, den var så gullig.. Men borde kanske köpt en blå..

Nu är hundarna badade och borstade. Mr. E har varit en grinolle idag hela dagen. Efter han fått alvedon är han glad en stund, men inte så länge. Inte har han velat äta heller.

Joatteh

Hello!
Vilken skit natt det varit, har knappt sovit alls. Ont i tänderna och en liten bebis som varit allt annat än nöjd. Så jag var helt död i morse. Och känner mig fortfarande ganska död. Har proppat i mig alvedon, så det känns lite bättre nu.

Tog massa fina bilder igår, har tänkt skicka in på framkallning/förstorning, det var 75%rabatt på förstorningar nu. 89 kr för 50*70 cm tex, och det är ju jävligt billigt. Ska bada hundarna idag så jag kan ta nån fin bild på dom också. Sandra kommer hit imorgon och så ska jag fota hennes hundar med, för hon ville också ha förstoringar på dom.

Bakandet igår gick åt helvete rent ut sagt. Muffinsarna såg jätte färdiga ut, och när vi sen skulle provsmaka hade dom sjunkit ihop och var alldeles smetiga i mitten. Det som var klart var däremot supergott så det var verkligen trist att det gick åt helvete. Så nu ger jag upp och lägger min bakverkskarriär på hyllan!

Det är så äckligt väder också, det är ganska varmt men det är så fuktig och kvav luft hela tiden så det känns som man inte får nån luft.

Nu orkar jag inte skriva mer...

Ovanligt..

Det gick åt helvete med baket av muffins igår. Dom såg så goda och smaksiga ut. Det var dom inte! Vi hade glömt saltet, dom smakade inte så mycket, dom höll inte ihop för fem öre. Nu kommer jag ihåg varför jag håller mig undan att baka sockerkaka/muffins. Jag tror aldrig jag har lyckats med en enda sockerkaka i hela mitt liv. Muffins har jag lyckats relativt bra med, men har då aldrig prövat mig på amerikanska muffins. Det blev ju ett totalt fiasko, och ett katastrofområde i köket, och jag orkar bara inte ta tag i det. Mygghelveten!